Tjösen

Dellenportalen har samlat ihop fakta från intervjuer, fastighetspapper och i olika arkiv.

Gillar du den här sammanställningen får du gärna dela oss med dina vänner

Var den här sidan intressant? Glöm då inte lägga den bland dina favoriter.

Har du en egen hemsida får du mycket gärna länka till oss

Tack för ditt besök!

 

tjo-002-marta-holm-spark

Märta Holm från Moviken framför Tjösens stuga vid grustaget på Nätterön

TJÖSEN
”Tjösen” eller ”Tjös-pelle” som en del kallade honom, var en av många som vandrade efter vägarna i början på 1900-talet. De bodde än här och än där var helst de fick lov att övernatta. Ofta var det i lador, uthus eller kojor. Många levde på att sälja egna tillverkade saker som vi idag kallar luffararbeten eller som ”Tjösen” genom att sälja tvålar och andra småsaker.
Det påstås att ”Tjösen” hade flera kojor som han brukade bo i. I vart fall så hade han på 1920 – talet en enklare byggnad vid grustaget på Nätteröns sydsida. Nätterön är den största ön i Norrdellen.

Att bo på en ö har sina för och nackdelar. Ett problem är den förrädiska isen höst och vår.

I en gammal eka rodde han till och från sin ö när vinden så tillät. Dellen är känd för sin lynnighet att snabbt kunna blåsa upp. Det är i slutet av Januari och ”Tjösen” befinner sig på Nätterön.
En dag lägger sig isen runt ön. ”Tjösen” är otålig, han måste in till land. Han ger sig till tåls några dagar kanske en vecka innan han ger sig ut på den tunna isen. Om det är hungern eller behovet av snus eller något annat som fick honom att riskera livet, får vi aldrig veta. Avståndet till land är närmare två kilometer. Han hinner halvvägs sen …

Kanske hade sjön bildat en råk så att det var öppet eller var isen helt enkelt inte tillräckligt bärkraftig mellan Nätterön och Skålsvedja trots att den borde vara rejält frusen i vid den här tiden på året. Kanske var hans syn nedsatt så att han inte upptäckte en vak eller hur svag isen var?

Den 3 februari 1930 hör man i Skålsvedja att någon ropar på hjälp långt ut mot Nätterön, men ingen vågar sig ut då isen ansågs vara för svag. Ropen tystnar. Några dagar senare ger sig några karlar iväg ut för att leta. Med sig har de lina med dragg. De finner en fastfrusen röd toppluva som de genast känner igen som ”Tjösens”. Efter en stunds draggning får de slutligen upp den drunknade ”Tjösen”.

”Tjösen var storvuxen och eftersom det var vinter bar han extra mycket kläder. När den tunga vinterrocken med sina stora fickor blivit genomblöt bidrog den troligen till att tynga ner den hjälplöse Tjösen.

tjo-003-klipp

 

 

Hudiksvalls Posten februari 1930
Har Tjös-Pelle drunknat i Dellen?

Under närmare en månad har en sinnessjuk person, förre hemmansägaren, Per Larsson från Tjärna i Bjuråker, bott ensam i en liten stuga på Nätterön.
På tisdag skidade två bröder Högberg från Skålsvedja ut till ön för att – enligt landfiskal Görts önskan – se till att den sinnessjuke enslingen.
Vid ankomsten till stugan befanns den vara tom.
Resultatlösa efterspaningar. Man kan anta att han gått ner sig, Larsson var 73 år. I den lilla kojan brukade han ofta vistas. Han rodde ut till den för en månad sedan och har sedan dess inte synts till. Vid brödernas ankomst låg ekan ännu kvar. I kojan hittade man mat. Tjösen var ett i hela Hälsingland känt original. Så gott som varje vecka såg man honom i Staden, mestadels klädd i en röd toppluva och med en säck på ryggen. I flera år bodde han vid Överbo fäbovall.

Vem var då ”Tjösen”? Hans namn var Pehr Larsson, född 25 nov. 1856 och skriven i ”Nirs” Änga 3 i Tjärna by i Bjuråker. Han var yngst av sex syskon. Hans broder Lars blev mördad 1873.
Tjösen finns omnämnd och hågkommen både i Forsa och Hög. Och det är möjligt att han i unga år vistades vid sjön Kösen i Forsa och sedan fick dras med det namnet resten av livet.

Många var rädda för ”Tjösen”. Barn blev ofta hotade med att bli tagna av ”Tjösen” om de inte var snälla. Tjösen hade ett lynnigt sätt. Han talade allmänt ogillande om makthavare som han för det mesta önskade livet ur.
Krävde att få kaffe dit han kom. Så här minns några ortsbor ”Tjösen”.
En gång när husbondfolket i Avholm satt och drack kaffe kom ”Tjösen”. Han blev ombedd att slå sig ner, men då avböjde han med orden att kaffet kanske var förgiftat och att de önskade livet ur honom.

Ofta gick han och pratade för sig själv, och var allmänt hatisk mot andra. Han bar en stor rock med stora fickor där han förvarade tvålar och annat som han sålde.

I ett reportage i HT från 18 feb.1930 beskrivs han ha lidit av förföljelsemani.

Tjösen blev 74 år.

 

Sammanställt av Åke Nätterö

Tillbaka till toppen

Dellenportalen.se | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 820 62 Bjuråker | tel 0653-600 62
Dellenportalen.se | Viveca Sundberg | S. vägen 47 | 824 43 Hudiksvall | tel 070-521 47 10

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *